Skip to main content

Nieuws

Vanavond (9 jan.) zijn wij vanaf 19.00 uur geopend!

We hebben de gewenste ijsdikte van minimaal 3 centimeter en gaan vanavond open voor onze leden en belangstellenden!

Mede door de zeer natte omstandigheden rondom de baan hebben we ervoor gekozen om niet te gaan voor een marathon op natuurijs, dit is voor het bestuur en vrijwilligers een onmogelijke opgave!

Zien we je vanavond?

open
  • Aangemaakt op .

Mannenbolwerk na 153 jaar doorbroken! Eerste vrouw in het ijsclubbestuur.

Sinds de oprichting van IJsclub Bergum op 29 december 1870 hebben mannen altijd de scepter gezwaaid in het bestuur. Op de onlangs gehouden ledenvergadering van 24 november 2023 is de hegemonie van de mannen eindelijk doorbroken, het eerste vrouwelijke bestuurslid heeft haar intrede gedaan! Deze eer komt ten goede aan Joke Ritsma, niet onbekend in de Burgumer sportwereld.  Veel succes gewenst tussen de heren, Joke.
Naast Joke zijn er nog twee intreders binnen het bestuur. Ook de andere kandidaat bestuursleden, Hendrik Hommes en Herman Beek, werden benoemd. Hiermee is het bestuur weer compleet. De ijsclub is blij met de nieuwe bestuursleden die zeer vlot bereid bleken zitting te nemen. Het valt tegenwoordig namelijk niet mee om vrijwilligers voor een bestuursfunctie te vinden.
  • Aangemaakt op .

Erelidmaatschap postuum verleend aan penningmeester Koos Scherjon.

Tijdens de 154e Ledenvergadering werd Koos Scherjon postuum, op aanstaan van Johannes Paulusma, benoemd tot Erelid van de IJsclub "Bergum". Een meer dan verdiend eerbetoon voor onze 'âld ponghâlder", in dierbare herinnering.
Op 6 februari 2021 overleed hij plotseling op 66-jarige leeftijd, een op en top ijsclub man. Hij was 37 jaar penningmeester van IJclub Bergum en werd daarvoor op 28 november 2008,  toen hij 25 jaar in het bestuur zat, reeds benoemd tot Lid van Verdienste. 
  • Aangemaakt op .

Drie bestuursleden niet herkiesbaar en nemen afscheid.

Tijdens de 154e ledenvergadering op vrijdag 24 november 2023 hebben drie bestuursleden afscheid genomen. Bij de bestuursverkiezing stelden zij zich niet herkiesbaar en traden reglementair af. Alle drie werden door de voorzitter in het zonnetje gezet en ontvingen uit handen van hem een bloemetje voor de vrouw en een fles wijn en/of beerenburg.

Rintje Noppert (rechts op de foto) is ingetreden op 30 november 2018 en zat dus 5 jaar in het bestuur. Rintje is als voorzitter en aanjager van de Stichting Wetter- en Willepark, met daarin opgenomen de huidige multifunctionele ijsbaan, in 2018 toegetreden tot het bestuur. Via de Stichting en fondsenwerving heeft hij er mede voor gezorgd dat we onze hedendaagse ijsbaan voor vele doeleinden kunnen gebruiken.

Auke de Boer (de deugd staat in het midden) is ingetreden op 25 november 2011 en zat 12 jaar in het bestuur. Auke was mede verantwoordelijk voor het onderhoud van de machines om de baan sneeuwvrij te houden. Altijd als er ijs was, heeft hij met volle overgave de baan geveegd, daarnaast was hij er ook bij als er iets aan de baan of het clubgebouw moest gebeuren. 

Johannes Paulusma (links op de foto) is op voorspraak van erelid Kees Dijkstra ingetreden op 25 november 2005 en heeft 18 jaar een bestuursfunctie vervuld. Het bestuur heeft op de bestuursvergadering van 21 november 2005 kennis gemaakt met Johannes en op de ledenvergadering werd hij meteen benoemd tot voorzitter van de ijsclub. In die hoedanigheid heeft hij zich vooral ingezet om een website voor de ijsclub te ontwikkelen, begin 2010 ging www.ijsclubbergum.nl in de lucht en Johannes vulde de website met Nieuws, Geschiedenis en het bijhouden van de bestuurs- en ledeninfo en de Ereleden en Leden van verdienste. Het binnenhalen van vergoedingen voor het maaien en onderhoud van de, oude, ijsbaan was ook een speerpunt. Op de NAM, verantwoordelijk voor de bodemdaling in Burgum door de gaswinning en de gemeente werden de kosten tenslotte verhaald. Tevens was hij de aanjager van de automatische incasso, samen met de toenmalige penningmeester Koos Scherjon. Het heeft heel wat voeten en zweetdruppels in de aarde gehad om de contributie van de ouderwetse manier, contributie ophalen langs de deur, om te zetten naar automatische incasso. Op een enkeling na is dit volledig gelukt. Johannes is tot november 2016 voorzitter geweest en gaf na elf jaar, om persoonlijke redenen, de voorzittershamer uit handen. In zijn periode als voorzitter besteedde hij ook al veel tijd en energie aan de ledenadministratie en die bestuursfunctie nam hij toen volledig op zich. Vele lidmaatschapskaarten zijn door zijn handen gegaan. Voor dit alles nogmaals hartelijk dank.

Afscheid Johannes Paulusma, Auke de Boer en Rintje Noppert.

  • Aangemaakt op .

IJsclub Bergum krijgt boarding van ijsbaan De Meent uit AlkmaarSportcomplex De Meent in Alkmaar kreeg een nieuwe boarding voor hun ijsbaan. De oude wilden ze niet zo maar naar de stort brengen, daarom hebben ze de natuurijsclubs die jaarlijks meedingen naar de eerste Marathon op natuurijs gevraagd of zij belangstelling hadden voor de oude boarding. Alle betrokken ijsclubs hadden geen belangstelling, behalve de IJsclub Bergum. Derhalve kregen we een weliswaar oude, maar nog lang niet versleten opblaasbare boarding voor beide bochten aangeboden. Dankbaar ontvingen we dit mooie cadeau, kosten alleen voor het vervoer van Alkmaar naar Burgum. De boarding ligt in opslag bij de ijsmeester in de loods (Nolle Bouw).
Zaterdagmorgen 28 oktober werd uitgeprobeerd hoe we de boarding op de gemakkelijkste manier op de ijsbaan krijgen en daar opbouwen tot een prachtige opblaasbare boarding. Voor beide bochten hebben we nu een boarding beschikbaar, dat scheelt een hoop werk met strobalen inpakken in folie, koppelen en aanbrengen op de rand van de baan. Onderstaande foto’s laten zien hoe deze oefening eruit zag. Het bestuur weet nu hoe de boarding geplaatst moet worden. Laat nu de winter maar weer komen, hopelijk krijgen we de eerste marathon op natuurijs voor de tweede keer toegewezen. Als ijsclub met boarding zijn we er klaar voor!
  • Aangemaakt op .

Bezorging lidmaatschapskaart

Vanaf volgende week dinsdag, 1 november, kunt u de lidmaatschapskaart met begeleidende brief van het Dagelijks Bestuur van de IJsclub Bergum in uw brievenbus verwachten. De lidmaatschapskaart is voor leden geel van kleur dit seizoen, voor donateurs geldt een blauwe kaart.
De drie dames die zorg dragen voor de bezorging van de lidmaatschapskaarten doen dat voor de Algemene Ledenvergadering van vrijdag 24 november a.s. Leden die buiten Burgum wonen, ontvangen hun kaart met brief per post. Mocht u vergeten zijn een eventuele adreswijziging door te geven, doe dit dan zo spoedig mogelijk. Ook andere mutaties in uw lidmaatschapsgegevens dient u door te geven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Aangemaakt op .

Inning contributie seizoen 2023-2024

Dinsdag 3 oktober jl. heeft de ABN onze batch, door de ledenadministrateur opgemaakt, uitgevoerd teneinde de contributie van de leden die via automatische incasso betalen te kunnen innen. Zoals verwacht ging dit niet helemaal vlekkeloos. Van enkele leden slagen we er jaarlijks maar niet in om rechtstreeks te incasseren, ondanks dat de ingevoerde gegevens op precies dezelfde wijze zijn ingevoerd als bij alle andere leden. De ABN geeft diverse redenen aan, dat er niet geincasseerd kan worden. Maar uit contact met de betreffende leden blijkt, dat al hun gegevens gewoon kloppen en het saldo gewoon voldoende was. De bank blijft ons telkens weer verrassen.
Van te voren kunnen we deze leden eigenlijk alvast wel een brief sturen, om zelf het bedrag over te maken. De leden waarvan we niet konden afschrijven, hebben inmiddels een brief van de ledenadministrateur ontvangen. Zij dienen zelf het gewenste bedrag over te maken, hiervan zijn nu nog twee leden over die tot 1 november de kans krijgen om te betalen zonder dat hun lidmaatschap vervalt. Eén lid heeft het bedrag gestorneerd, hierdoor vervalt het lidmaatschap van de ijsclub.
Ook de leden die nog steeds op de ouderwetse manier betalen zijn benaderd om zelf het contributiebedrag over te maken. Van deze dertien leden heeft er eentje nog niet gereageerd.
  • Aangemaakt op .

GRUTSK!

Wat een fantastische dag gisteren voor onze ijsclub en Burgum! Na een dag heel hard werken waren we er klaar voor: de eerste marathon op natuurijs voor vrouwen en mannen in Fryslân! En dat de belangstelling zo enorm groot zou zijn hadden we niet durven voorspellen. Op een gegeven moment zijn we maar gestopt met tellen, de schatting is dat er zo’n 3500 tot 4000 toeschouwers zijn geweest. Veel, heel veel complimenten hebben we mogen ontvangen, zowel van de rijders en rijdsters als van de KNSB en van de toeschouwers. En daar doe je het allemaal voor! De IJsclub “Bergum” en Burgum staan goed op de (ijs-)kaart!!!
ijsbaan 20221214 publiek rotated

Lees verder

  • Aangemaakt op .